The Next Big Thing Online

Artificial Intelligence, ook wel AI genoemd, is onder de HR-studenten een bekend begrip. Even een korte opwarmer: AI is een technologie waarbij apparaten, computers en software zelfstandig problemen oplossen met het denkvermogen van een mens. Ze diagnosticeren bijvoorbeeld medische aandoeningen en beschrijven behandelingen, maar op emotioneel niveau zijn ze er (nog) niet. Denk aan menselijk en emotioneel contact met een patiënt. Daar komt nu wellicht verandering in dankzij de nieuwe technologische trend Emotional Artificial Intelligence (Emotional AI).

Door: Millennial PR

Milennial artikel 1.png

Ooit van een wereld gedroomd waarin machines jouw emoties begrijpen en hun gedrag aanpassen op basis van jouw gevoelens? Het klinkt misschien als een sci-fi film, maar het is toch echt de toekomst van nu. Emotional AI wordt gebruikt om machines te ontwikkelen die in staat zijn om menselijke emoties te lezen, analyseren en kopiëren. Dit is namelijk de manier waarop mensen emoties ervaren en uitdrukken.

Emotional AI schat in of iemand boos, verdrietig of bang is door middel van een camera, telefoon- of videogesprek. Dit kan overigens via de camera op je laptop zijn, tenzij deze is afgeplakt natuurlijk. De toon van de stem, woordkeuze en betrokkenheid wordt geanalyseerd om inzicht en diepgang te krijgen van bepaalde keuzes die mensen maken. Uiteindelijk worden deze gegevens omgezet in herkenning van menselijke emotie en gedragspatronen. Bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van deze technologie zodat zij contact kunnen maken/behouden met consumenten. Ze willen graag begrijpen wat de cultuur, structuur en behoefte is van hun doelgroep waardoor ze een betere consumentenervaring kunnen aanbieden. Emotional AI streeft ernaar om gebruikers een ervaring te bieden die lijkt op interactie met een ander mens.  

“By 2022, your personal device will know more about your emotional state than your own family.” - Gartner

De app PPLKPR,  we spreken dit uit als People Keeper, past Emotional AI toe in het sociale leven. Deze app houdt, door middel van een tracker/armband, lichamelijke en emotionele reacties bij die worden ervaren tijdens interactie met mensen uit de omgeving. Deze data wordt geanalyseerd om te achterhalen van wie jij gestrest raakt of wie jou juist heel blij maakt. Op die manier worden de “giftige” mensen geïdentificeerd die je uit je leven kunt bannen. Aan de andere kant worden ook geliefde mensen geïdentificeerd en word je eraan herinnert om deze relatie te onderhouden. Het klinkt heel onwerkelijk, maar ben je toch benieuwd hoe dit gaat? Bekijk dan gauw het filmpje van PPLKPR.

Milennial artikel 2.png