Het was een horrorweek voor Famke Louise. Heel Nederland zag op 21 september haar afgang bij Jinek aan tafel met haar pleidooi over “#ikdoenietmeermee”. Naast het feit dat ze de vragen van Eva niet begreep, brabbelde ze maar aan één stuk door en probeerde ze haar standpunt duidelijk te maken aan de tafelgasten. Of zij er wat van begrepen? Eh, niet echt. De dagen erna werd ze hard aangepakt. Haar mediaoptreden was een hype! Influencers maakten parodieën, voorpagina’s stonden er vol mee en Twitter had het nog maar over één ding. Ze was het gesprek van de week.
Door: Ahead PR
Gelukkig heeft Famke het weer aardig weten goed te maken. Maar zo onvoorbereid op nationale tv verschijnen? Daar zal ze waarschijnlijk voortaan wel twee keer over nadenken.
Mega toename van media-invloed
Famke is dan geen organisatie, ze is wel een wandelend merk. Voor iedere organisatie of merk is het dan ook een ware nachtmerrie wat haar die avond overkwam. Een flinke aanslag op haar reputatie! Het is daarom van belang om mensen eerst goed te trainen, voordat je ze voor de camera zet. De afgelopen jaren is de invloed van media op organisaties flink toegenomen. Bedrijven moeten dus nog beter om kunnen gaan met de media om zich staande te houden.
Met een mediatraining gaat het erom dat je wordt getraind hoe je met publiciteit om moet gaan, zodat je goede interviews kunt geven op tv of de radio. Vooral ten tijde van crisiscommunicatie. Getrainde woordvoerders zijn in het voordeel en weten hoe ze om moeten gaan met journalisten, iets wat Famke Louise nog wel even had mogen oefenen dus… Maar goed, met deze 10 tips had ze het er waarschijnlijk wel beter vanaf gebracht:
1. Een goede voorbereiding is het halve werk:
Zonder je goed voorbereid te hebben ben je nergens. Wanneer journalisten erachter komen dat jij je huiswerk niet hebt gedaan, ben je een makkelijke prooi. Ken daarom goed jouw vraagpunten, de achtergrond van het verhaal en natuurlijk het doel van het interview uit je hoofd. Weet welke vragen je kunt verwachten!
2. Weet met wie je samenwerkt:
Welke doelgroep wil jij eigenlijk bereiken? Niet elk medium is geschikt voor de mensen die je wilt bereiken. Denk daarom goed na over welke media en journalisten je te woord wilt staan, zodat je ook bereikt wie je wilt bereiken. Bedenk dat er tegenwoordig nog veel meer is dan tv, kranten en radio. Ook social media en andere online platforms kunnen heel belangrijk zijn. Overweeg daarom ook de blog- en vloggers.
3. Maak vrienden:
Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent om journalisten als je vijand te beschouwen, is dit absoluut niet de waarheid. Zie ze meer als je vrienden. Jullie hebben ten slotte hetzelfde belang: nieuws brengen aan de buitenwereld. Vergeet dat niet!
4. Maak het relevant:
Om je doelgroep te bereiken, moet je er wel voor zorgen dat je ze raakt. Dit doe je door iets te vertellen wat zij interessant vinden. Vertel dus vanuit het perspectief van de lezer, kijker of luisteraar.
5. De kernboodschap is altijd helder:
Wat is de hoofdboodschap die je wilt vertellen? Denk hier van tevoren goed over na. Met de kernboodschap bepaal jij meteen waar het interview over gaat, maar zorg ervoor dat je niet meerdere boodschappen hebt. Niet meer dan drie in ieder geval, want dan wordt het namelijk te rommelig voor de ontvanger.
6. Verbeeld met taal:
Hoe kom je nu het beste over op het publiek met jouw verhaal? Door beeldend te vertellen! Vertel dus vaak met aansprekende voorbeelden, zodat het makkelijk is om voor te stellen wat er bedoeld wordt.
7. Bridge naar jouw eigen verhaal:
Journalisten zullen bijna altijd afwijken van wat je echt te zeggen hebt. Wees daarom alert op momenten waar je een ‘brug’ kan slaan naar je eigen verhaal tijdens het interview. Let er wel op dat je niet de vraag van de interviewer compleet negeert en geef netjes een antwoord, maar probeer wel zelf de regie te houden.
8. Slecht nieuws breng je altijd zelf:
Helaas komt woordvoerderschap vaak voor bij het brengen van negatief nieuws. Probeer niet onzichtbaar te worden bij een bepaalde crisis, maar spreek je juist uit naar de buitenwereld! Probeer hier ook journalisten mee voor te zijn, voordat er straks een bepaalde draai wordt gegeven aan jouw verhaal dat je niet wilt. Ook hiermee houd je zelf de regie.
9. Laat je niet afleiden:
Hoe kritisch een journalist kan zijn, laat je absoluut niet afleiden! Slechte vragen bestaan namelijk niet, slechte antwoorden wel… Blijf altijd vriendelijk naar de interviewer en houd je hoofd koel.
10. Wees vooral jezelf:
Last but not least het allerbelangrijkste: blijf altijd jezelf, zo kom je écht het beste over op het publiek.
Peters, F. (2017). Media training voor iedereen. Opgehaald van F. Peters, Media training voor iedereen. Futuro.