Het is misschien wel ‘s werelds meest beruchte seriemoordenaar: Jack The Ripper, de moordenaar die de lichamen van vrouwen in de straten van Whitechapel heeft geschonden en nooit is gepakt. In de verbeelding is Jack het middelpunt van het verhaal - en zijn slachtoffers, de prostituees, werden vermoord alsof ze dat op de een of andere manier verdienden of erom vroegen. Jack The Ripper komt aan zijn naam doordat hij de lichamen van zijn slachtoffers open sneed.
Tijdens onze studiereis hebben wij, als studenten van de minor ‘PR Creating Stories’, in Londen het beruchte verhaal van Jack The Ripper kunnen ervaren. Wij werden meegenomen door de straten waar het verhaal zich in 1888 afspeelde, hebben foto’s gezien van de gebeurtenissen en hebben het verhaal op een spannende manier aangehoord van onze gids. Het laatste punt sprak ons als communicatiestudenten van de minor PR natuurlijk het meest aan. De manier waarop een verhaal wordt verteld heeft veel te maken met welke impact het heeft op je luisteraars. De gids van de tour heeft ons erg goed meegenomen in het verhaal. Wij delen in deze blog graag zijn storytelling elementen die ervoor gezorgd hebben dat het verhaal een impact maakte op ons en ons altijd zal bijblijven.
Memes
Eén van de manieren waarmee onze gids de tocht zo leuk maakte was het tonen van memes die in die tijd waren gemaakt. Memes zijn tegenwoordig echt een trend die maar niet te stoppen lijkt. Iedereen stuurt wel eens een meme door naar vrienden of vriendinnen via Instagram of Facebook en er bestaan duizenden of misschien wel miljoenen accounts die elke dag wel nieuwe memes plaatsen. Onze gids had ook op geheel eigen wijze memes meegenomen in de tocht. In die tijd was er natuurlijk nog geen Facebook of Instagram, er was niet eens internet, dus wat ze toen vooral deden om beelden te creëren en delen was: tekenen. Zo tekende iemand dus Jack The Ripper met een mes in zijn hand die schreeuwend op zoek was naar weer een nieuw slachtoffer om te vermoorden. Een andere meme was die van een politieman die geblinddoekt opzoek was naar Jack The Ripper. De bewoners van Whitechapel konden namelijk niet geloven dat de politie die telkens met man en macht op pad waren om Jack The Ripper te vangen, nog steeds op geen enkel spoor waren. Deze memes lieten mensen persoonlijk op papier zien aan vrienden. Hoe kwamen ze dan aan likes? Volgens onze gids vroegen de mensen aan elkaar; ‘Do you like the meme? Yes? Okay that’s one like, do you like it? Okay two likes, and what about you? Yes I already have three likes!’
Cliffhangers
Wat de tocht ook heel spannend maakte en waardoor je continu wilde blijven luisteren waren de cliffhangers. Je liep namelijk telkens van punt naar punt en het is best lastig om dan elke keer weer de volle aandacht van je publiek te krijgen. Onze gids deed dit heel goed doordat hij elke keer weer een goede cliffhanger had. Hierdoor werd je telkens weer benieuwd naar de volgende locatie of naar wat Jack The Ripper nu weer gedaan had, wie hij had vermoord en hoe hij dat had gedaan. Ook gebruikte hij vaak humor aan het eind. Het is natuurlijk een heel serieus en best een eng verhaal en zeker als je dan laat in de avond door die verlaten straten loopt in Londen kan het best wel spooky worden en dat was het ook zeker, maar doordat onze gids grapjes maakte was het ook leuk om verder te luisteren naar wat hij nog meer te zeggen had over Jack, maar ook zeker over vroeger en de geschiedenis van Londen.
Naast memes en cliffhangers, werd er door onze gids ook gebruik gemaakt van narratieve elementen, waaraan elke story moet voldoen. Het verhaal bestond namelijk uit een hoofdpersonage. In dit geval de antiheld Jack The Ripper. Er was sprake van een conflict in het verhaal, namelijk niemand wist wie Jack The Ripper was. Velen deden een uitspraak over wie hij was en gaven tips. Maar op een gegeven moment waren er duizenden mensen die allemaal een ander aanwezen. Het enige wat bekend was, was dat de moorden allemaal in verband stonden met elkaar. Dit omdat Jack The Ripper elk slachtoffer van boven naar beneden open sneed. Elke moord werd net iets heftiger dan de vorige.
In totaal heeft Jack The Ripper vijf slachtoffers gemaakt. De gids heeft deze moorden uitgebreid beschreven en maakte hierbij ook gebruik van foto’s van de vrouwen die vermoord waren. Ondanks dat de meeste foto’s een beetje onsmakelijk waren, brachten de foto’s het verhaal wel écht tot leven.
Mary Nichols was het eerste slachtoffer van Jack The Ripper. Haar keel was doorgesneden met een mes tot aan haar halswervels. Ook was zij meerdere keren in haar buik gestoken.
Annie Chapman was het tweede slachtoffer van Jack The Ripper. Bij Annie werden de moorden van Jack The Ripper al iets heftiger. Zo was de baarmoeder van Chapman verwijderd.
Elizabeth Stride was het derde slachtoffer. Haar keel was doorgesneden. Waarschijnlijk was Jack The Ripper nog niet klaar met zijn slachtoffer, maar had hij iets gehoord of gezien. Waardoor hij haar niet had open kunnen snijden.
En last but not least was er Mary Kelly. Dit is een crime scene foto. Hierop is te zien hoe alle organen van Kelly uit haar lichaam zijn gehaald en haar hart ontbrak.
Nu zal je vast denken ‘Wie was deze gruwelijke moordenaar?’ en misschien veroorzaakt het emoties en vragen. Daarom is dit verhaal vast zo bekend geworden. Onopgelost en allerlei verschillende theorieën, maken het erg spannend. Wie denk jij dat de moordenaar is? Was het misschien prins Albert Victor, een verdachte in de zaak? Of was het toch Jackie The Ripper?