London Calling! - Travel Diary

Daar gaan we dan… op naar Londen. De stad die zeker niet stilstaat, waar altijd 24 uur per dag en 7 dagen per week iets gebeurt. Er zijn weer nieuwe inzichten opgedaan, er is veel gewandeld en veel bezocht. Tijdens deze trip mochten de pr-bedrijven en verschillende universiteiten natuurlijk niet ontbreken: D&AD, Freud en The University of the Arts of London. Deze bedrijven zijn iedere dag bezig met het bedenken van marketingcampagnes voor grote internationale- en lokale merken.

Door: Schakel PR

Maar dat valt ook in een stad als Londen niet altijd mee. Waar je ook kijkt, overal zie je grote billboards met reclame- en marketinguitingen. Van metrostations die helemaal zijn ingericht in The Lion King-stijl tot aan kleine lokale cafés die ook hun posters in de metro hebben hangen. Want dit is de grootste uitdaging die de pr-bureaus vandaag tegen het lijf lopen, hoe laat jij jouw campagne boven de rest uitstijgen? Hoe overtref je jezelf en anderen?

Van Flourish tot Freud
Als je aan pr denkt kom je al snel uit bij krantenartikelen, billboards en posters, maar daar zijn er al zoveel van, hoe onderscheid jij jezelf ten opzichte van anderen? Maar ook via social media is het door de grote concurrentie moeilijk om ergens bovenuit te stijgen. Zo heeft Daan Louter, werkzaam bij Flourish, ons laten zien hoe je met de social mediatool Flourish een uitgebreide social media analyse kunt doen om zo het bereik van je online campagne te meten. Freud is dagelijks bezig met onderzoeken van de laatste trends en hun campagnes beter te maken dan de rest, door veel samen te werken met celebrities.

Straatverhalen
Verder zijn we naast deze pr-bedrijven ook Londen ingedoken op zoek naar de verhalen van de stad. Zo kom je een hoop straattheater tegen en mensen die hun verhaal vertellen op straat. Ook tijdens de Jack the Ripper Tour bracht een gids ons op een theatrale wijze naar alle mysterieuze steegjes in de stad, waar Jack the Ripper zijn slachtoffers heeft vermoord. Althans zo gaan de verhalen.

De backstory van Bill
Als laatste een afsluitend diner bij Bill’s place. Ook dit restaurant sloot weer perfect aan bij deze minor. Er hingen hier verschillende krijtborden waar de backstory van Bill’s place opstond. Van de oprichting tot alles wat Bill had meegemaakt, over moeilijke tijden, samenwerkingen, verliezen en successen. Zo zie je dat je storytelling in elke organisatie, bedrijf of persoon kunt gebruiken. Na deze geweldige stad kijk je toch wel heel anders naar bedrijven en organisaties

Van Londen naar.. BEEQUIP
Ook voor de thuisblijvers was het zeker niet stilzitten. Nee, werk aan de winkel! Zo werd er een influencercampagne ontwikkeld voor het bedrijf BEEQUIP. BEEQUIP is een financier in zwaar materieel – equipment – en leaset deze onder meer voor de bouw, infra en de logistieke sector. Zij zorgen ervoor dat er snel een financiering geregeld wordt voor de ondernemers, zodat zij verder kunnen met hun huidige werk en de nieuwe machines. Ze willen zich nog meer in de hoofden en harten van MKB Nederland verankeren en wilden hiervoor een nieuwe campagne ontwikkelen, samen met verschillende influencers in deze verschillende sectoren.

The Cleaners
Daarnaast hebben we ook de opdracht gekregen om de documentaire The Cleaners te bekijken en hier een essay over te schrijven. “Delete, ignore, delete, delete, ignore” de social mediaschoonmakers uit Manilla doen niet anders. Het opschonen van de social media in hun land, de Filipijnen. Van kinderporno tot onthoofdingen tot spotprenten, de gehele dag komen dit soort beelden voor de ogen van deze social mediaschoonmakers, ook wel content moderators genoemd. Er moet binnen een paar seconde een beslissing gemaakt worden over het beeld want, te veel fouten betekent ontslag.

Dat deze mensen er zijn, weet iedereen. Er kan namelijk op elk social mediakanaal worden aangegeven of een beeld of verhaal gerapporteerd moet worden, zodat deze meestal wordt verwijderd. Maar wie deze mensen precies zijn en waar zij dit werk verrichten, daar wordt schimmig op gereageerd. Met deze documentaire komen ‘the cleaners’ naar voren en spreken zij uit hoe heftig dit werk voor sommigen kan zijn. Het confronteert social mediagebruikers de schaduwzijde van deze onlinewereld. The Cleaners roept tal van vragen op over de normen die een Amerikaans bedrijf de rest van de wereld kan opleggen; over de verantwoordelijkheid van de gebruikers zelf; en over de nieuwswaardigheid van beelden.