Door: Chain PR
Pyjama aan, haren in een knot, dikke sokken aan, heerlijk. Lekker zo’n avondje thuis. Met een warme kop thee plof ik op de bank . Ik zet de tv aan en zie dat dit de aflevering is waar Anouk en Jorik ruzie krijgen in The Voice. Mooi, sensatie op tv daar houd ik van. Tevreden laat ik dit belachelijk huiselijke, maar oh zo heerlijke tafereel op me inwerken. Ik pak mijn telefoon erbij en scroll even door mijn Instagramfeed. Een story van mijn beste vriendin, ze is uit in Utrecht. Ineens voel ik me helemaal niet zo tevreden meer, maar een eenzaam en oninteressant hoopje mens op de bank.
Ik denk dat een situatie als deze je wel bekend voorkomt. Het gaat hier om FOMO, oftewel Fear Of Missing Out. We willen overal bij zijn en niets missen. Het liefst zouden wij ons in vieren willen splitsen, zodat je op ieder moment, bij ieder feestje, evenement of afspraak aanwezig kan zijn. Maar ja, dat is nu eenmaal niet mogelijk.
Niet-zo-sociale media
De motor achter FOMO is social media en het ‘verkeerde’ gebruik hiervan. We checken constant onze sociale media om van alles up-to-date te blijven. Het gevolg hiervan is een vloedgolf aan informatie, die in de meeste gevallen totaal niet interessant voor ons is. De sociale informatie die we te zien krijgen, zoals vrienden die het met elkaar naar hun zin hebben, zorgt er vaak onbewust voor dat we ons met deze mensen gaan vergelijken en jaloers voelen. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. Dit is ook het beeld dat mensen het liefst schetsen op sociale media. We plaatsen alleen de mooie, leuke en bijzondere momenten uit ons leven op social media. Social media zorgen er dus voor dat wij FOMO hebben. In verschillende onderzoeken wordt FOMO vergeleken met depressie, eenzaamheid en stress. Het is bijna een sociale stoornis waar veel mensen aan lijden. Best serieus dus, maar wat doen we er nu aan?
De oplossing?
De oplossing is eigenlijk heel simpel. De beste remedie is om je social media-gebruik te verminderen. Voor velen makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten er echt aan geloven. Om jullie te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
* Zet de notificaties van je social media-apps uit. Zo krijg je geen meldingen meer van wie een nieuw bericht heeft geplaatst of mensen die hun geweldige verhaal willen delen in de groepsapps waar je eigenlijk al jaren uit wil.
* Verplaats je social media-apps van je homescreen naar een pagina die niet direct zichtbaar is. Zo word je minder snel geprikkeld om deze apps bij elke melding te openen.
* Gebruik social media alleen via je desktop. De stap om constant je social media in de gaten te houden is dan een stuk groter dan wanneer je even snel op je telefoon kijkt.
FOMO is zó 2019
Behalve dat FOMO kan zorgen voor stress, depressie en eenzaamheid, heeft FOMO nog een anders nadeel. Op het moment dat je FOMO ervaart ben je erg bezig met anderen en hun activiteiten. Zo veel dat je vergeet te genieten van wat jij op het moment aan het doen bent. Enorm zonde! Dus hup, die telefoon uit! Kruip lekker op de bank in je lievelingspyjama met een kop thee en geniet van die heerlijk huiselijke avond. Je hebt het verdient!