We zijn weer begonnen. Een nieuwe editie van de minor PR Creating Stories. Online dit keer. En ja, dat was toch wel even wennen. Maar gelukkig, veel van onze activiteiten kunnen we ‘gewoon’ doorzetten. Zo zijn ook onze trouwe ‘partners in crime’ niet afgehaakt. Traditiegetrouw bezoeken we in deze eerste week een aantal pr-bureaus die het klappen van de zweep kennen. Een virtueel werkbezoek? Geen probleem voor Virtuele Helden (heeft de naam sowieso al mee), Bijl PR, Van Hulzen Communicatie en Sterk Werk Communicatie.
Door: Agaath Flikweert
De opdracht
En ja, als je zelf als opdracht krijgt om een onderscheidend, relevant, authentiek en inspirerend PR-bureau op te richten, dan is een kijkje in de keuken bij de ‘concurrent’ dus best even handig. Waar houden andere bureaus zich mee bezig? Hoe kijken zij tegen de toekomst aan? Maar vooral: hoe zijn zij ooit aan hun ‘verhaal’ begonnen?
Van Hulzen Communicatie
We pakken ‘m op. Van Hulzen Communicatie dit keer. Want wat blijkt. Het verhaal van dit bureau start al op 1 december 1950 en het mag zich daarmee het eerste PR-bureau in Nederland noemen. Van Hulzen PR, naar de eigenaar en oprichter Kick van Hulzen. Onlangs veranderd in Van Hulzen Communicatie. En daar liepen we direct toch wel tegen een fundamenteel vraagstuk aan. Een jaar geleden – op bezoek bij Sterk Werk Communicatie – kwam die vraag ook al terug. We citeren Dick van Gooswilligen, toen onze gastheer: “Hoezo PR-bureau? Gaan jullie je echt zo noemen en profileren? Denk wel even na, hé. Hoe kijkt die klant daarnaar. Is PR dan nog wel echt van deze tijd?”
Terug naar Marina Hendriksen van Van Hulzen. Waarom geen Van Hulzen PR meer? Is die term echt achterhaald dan? Nee, dat laatste zeker niet volgens Marina. “Met de verandering zijn we absoluut niet afgestapt van het gedachtegoed van PR. Het zit in ons DNA. In westerse maatschappijen komen mensen en organisaties in beweging op basis van opinies die ze voor zichzelf vormen. Opinievorming ontstaat in conversaties, in de publieke arena, in het maatschappelijk verkeer. Als bureau willen we een betekenisvolle bijdrage leveren aan die opinievorming, op een planmatige en doelmatige manier. Dat is wat ons betreft de essentie. Van PR en van ons bureau.”
PR or not PR?
Inderdaad best een vraag om goed over na te denken. Wat houdt zo’n term nu in? Hoe ziet de klant dat eigenlijk? Komt die klant echt voor een PR-advies? En hoe neem je dat mee in je positionering?
Kortom, de naam die je voor je bureau gebruikt, zegt misschien wel veel meer dan je op voorhand had gedacht. Laten we het een belangrijke ‘take away’ noemen die je mee kunt nemen in de audience scan. We zijn benieuwd wat jullie keuze wordt. Onderbouw ‘m in ieder geval goed.