This is still DAY 1

Ieder mens is een verhalenmachine. Een heerlijk gegeven, maar daarmee zijn we er nog niet. Zo’n machine moet namelijk wel worden aangezet. En dat blijkt voor heel veel organisaties toch nog best lastig. Vaak verliezen ze zich in een opeenstapeling van feiten, waar reuk noch smaak aan is. Onze machine gaat er in ieder geval niet op draaien. Theo Hendriks – schrijver van het boek Change the Script – weet uit eigen ervaring hoe dat anders kan. Hoe je als bedrijf - door de juiste de juiste olie toe te voegen -een verhaal kan vertellen dat wél tot de verbeelding spreekt. Tijdens het gastcollege van afgelopen maandag kwam een drietal belangrijke tips voorbij. 

 Door: Agaath Flikweert

1.     Zorg dat je de aandacht krijgt 
Je rijdt in je auto. Het is lekker rustig. Tijd om even je favoriete muziekje op je telefoon op te zoeken. Verdorie. Weer geen verbinding. Hoe is dat nu weer in hemelsnaam mogelijk. Eens even kijken….. Op dat moment gaat de auto voor je vol in de remmen. En jij dus ook! Zo’n moment van volle focus, die moet je zien te pakken. Ook met jouw verhaal. Hoe? Door bijvoorbeeld weer in het moment van de verandering te gaan zitten en dan die emotie weer op te pakken. Het voorbeeld van Amazon spreekt in dit kader boekdelen: ‘This is still day 1’. De ervaring van het eerste moment is goud waard. Je trekt er je publiek je verhaal mee binnen.  

 2.     Zorg voor een personage in je verhaal waarmee je publiek zich kan identificeren
Dat doen we namelijk in het dagelijkse leven ook. In onze directe omgeving maar zeker als we naar een film kijken of een boek lezen. Je kruipt in de huid van een ander en voelt en denkt als het ware met hem of haar mee. Het spoort je aan om ook na te denken over je eigen leven en keuzes daarbinnen. Wat zou ik hebben gedaan of doen? Je publiek gaat letterlijk in jouw schoenen staan. Als organisatie wil je niet liever. 

 3.     Zorg voor verstoringen, dilemma’s, conflicten
Dan blijft je publiek gevangen. Men wil weten hoe het afloopt en wordt op die manier meegenomen in de verandering die jij als organisatie hebt doorgemaakt dan wel wil inzetten. Organisaties verspreiden maar al te vaak en graag hun inzichten, maar vergeten dat het juist de gebeurtenis is die tot de verbeelding spreekt en de spanning in het verhaal brengt. Doodzonde!